Szerzői jogok és köszönetnyílvánítás

Maga az oldal és az oldalon található minden magyar fordítás Arjen engedélyével készült, utóbbi a szerző (Bíró János) és a forrás (ayreon.hu) megjelölésével szabadon felhasználható.
Minden egyéb tartalom Arjen Anthony Lucassen illetve a felsorolt művészek szellemi terméke.
Ezúton is köszönöm hozzájárulásukat a honlap létrejöttéhez!


banner
Arjen Anthony Lucassen
 

Az Univerzum Története

Mi történt eddig?
Az Ayreon Univerzum története
...és ki tudja, hogyan végződik...

Mindig is vonzottak az epikus történetek, amelyek évezredek történetét mesélik el, és ha Arjen 9 stúdióalbuma nem is Asimovi szintű történetekkel szórakoztat, de mindenképp egy grandiózus, elgondolkoztató sci-fi utazásra hív, tele emberi történetekkel... A lenti idővonal, alapvetően a Timeline válogatásalbumhoz mellékelt poszter alapján készült, kiegészítve az azóta megjelent 2 album történéseivel, és persze saját gondolataimmal. 
The Theory Of Everything album nem illeszkedik az Univerzumba, egy teljesen új történetvonalat kezd, így ennek eseményeit ne keressétek a lenti idővonalon.

Így kezdődött...

Az Ember Kora előtt

Az Ősrobbanás előtt

Káosz

Az ismert univerzum születése előtti, mindent megelőző állapot, amikor még az idő, anyag és energia egyként létezett.

A Flight Of The Migrator album “Chaos” című dala idézi fel ezt az időszakot, amelybe a Marsi Telepes az Álomszintetizátor segítségével pillanthat be, nem minden veszélytől mentesen, hiszen ilyen messzire még senki sem ment korábban a gép segítségével… de a halálra készülve a leendő Utazónak (halálakor a Maris Telepes egy új Utazóvá válik) már nincs veszteni valója.

No Tags
Flight Of The Migrator
i.e. 14 milliárd éve

Az Ősrobbanás

A Világutazó lelke megszületik, és rövidesen számtalan Utazó lélekre bomlik, amelyek szétszóródnak a  világegyetemben, hogy életet leheljenek a planétákba.

A Flight Of The Migrator album “The Dawn Of A Million Souls” megunhatatlan dala meséli el nekünk ezt az epizódot.

No Tags
Flight Of The Migrator
i.e. 8 milliárd éve

Az Utazó Repülése és az Alfa bolygó története

Az egyik Utazó átszelve időt és teret, benépesítésre váró bolygók után kutat (Flight Of The Migrator). Mindezt később a Marsi Telepes is átéli az “Emlékszintetizátor” (The Dream Sequencer) segítségével.

Mindeközben a “The Source” album elbeszélése szerint a “Szisztéma” (Frame) nevű szuperszámítógép eldönti, hogy kiírtja az emberi életet az Alfa bolygón. A túlélők a “Csillagszablya” (“Starblade”) nevű hatalmas űrhajóval menekülnek az Y bolygóra. Hogy az új lakóhelyük vízi életformájához alkalmazkodjanak a “Folyékony Örökkévalóság” (Liquid Eternity) vagy közismertebb nevén a “Forrás” (Source) nevű anyagot hívják segítségül, amely mellékhatásként gyakorlatilag örök életet biztosít számukra, de mindez aggodalommal is tölti el őket, mivel érzik, hogy ezzel örökre elvesztenek valamit emberi mivoltukból… így lassan emberi lényekből egy másik fajjá válnak, ők lesznek az “Örrökkévalók” (Forever).

No Tags
Flight Of The Migrator, The Source
i.e. 6 milliárd éve

Az Árnyak Ideje

Az Y bolygó viharos története ahogyan azt a 01011001 album elmeséli. (az album címe az “Y” betű bináris ASCII kódja)

Elkezdődik az “Árnyak Ideje” az Y bolygón. Az “Örökkévalók” népének technológia függése olyan mértékűvé válik, hogy gyakorlatilag saját gépeik rabszolgáivá válnak. Habár tudományos eredményeik révén halhatatlanná válnak, az átalakulási folyamat során megváltoznak, elvesztik mindazt ami emberré tette őket, végül már érzéseik sem maradnak.

No Tags
01011001
i.e 5 milliárd éve

M31

Az Androméda Galaxisban egy a Föld felé tartó Utazó elhalad az Y bolyó mellett, amelyet már benépesítettek az “Örökkévalók” (“Out Of The White Hole” – Flight Of The Migrator). Hogy fajukba új életet lehelljenek az “Örökkévalók” a DNA-jukat elhelyezik egy üstökösön és oly módon módosítják a pályáját, hogy az utazó nyomában haladjon. (“Newborn Race”, “Ride The Comet” – 01011001)

No Tags
Flight Of The Migrator, 01011001
i.e. 4 milliárd éve

Az Élet Fája

A Földet elérő Utazó beindítja az ősfejlődést, életet lehelve ezzel a bolygóba. (“To The Solar System” – Flight Of The Migrator)

No Tags
Flight Of The Migrator
i.e. 65 millió éve

Az Ötödik Kihalás

Az “Örökkévalók” által pályamódosított, az Utazó nyomában haladó, DNA-jukat hordozó üstökös ütközik a Földdel, és az ezt követő kataklizma a dinoszauruszok korának végét, a földi fajok 50%-ának pusztulását jelenti. Az “Örökkévalók” által így elvetett mag várja, hogy számára kedvező körülmények alakuljanak ki a Földön. (“Ride The Comet”, “The Fifth Extinction” – 01011001)

No Tags
01011001
i.e. 50 000 éve

A Kőkorszak

Az első humán lények megjelenése a Földön. (“The First Man on Earth” – The Dream Sequencer)

A szunnyadó “Örökkévaló” DNA összeolvad az emberi genommal, így drasztikusan meggyorsítja annak szellemi és kultúrális fejlődését. (“Waking Dreams” – 01011001)

No Tags
The Dream Sequencer, 01011001

Az Ember Korának hajnala

584

A Sötét Kor

Ayreon víziókat lát a jövőből, amelyet 2084-ből küldenek vissza “Végső Kísérlet“-ként, figyelmeztetendő az elmúlt korokat, hogy elkerüljék az emberiség akkor már küszöbön álló végső pusztulását.

A születése óta vak Ayreon-t, aki először életében a kísérlet által “sugárzott” szörnyűségeket látva teljesen összezavarodik, elüldözik a falujából, majd miután rendezi gondolatait és rádöbben küldetése fontosságára, elhatározza, hogy az akkori kor leghatalmasabb emberének adja át az üzenetet, így kerül dalnokként Arthur király udvarába.

Merlin, a király varázslója leginkább irigységétől vezérelve gonosz gondolatokat terjesztő megszállotnak bélyegzi Ayreon-t, és a királyságot fenyegető veszélyt megszüntetendő varázsigéi segítségével kivégzi.
Nem sokkal ezután Merlin maga is látja a víziókat, de Ayreon példájából okulva titokban tartja őket, ám megfogadja, hogy eljut az üzenet a 20. századba, remélve, hogy még akkor sem lesz késő megakadályozni a pusztulást.

Ayreon, habár teste halott, lelke szabadon keresi új otthonát az univerzumban… később Arjen-ben éled újjá, Arjen lesz Ayreon reinkarnációja.

No Tags
The Final Experiment
8. század

A Macska Temploma

Egy maja lány (vagyis a Marsi Telepes az Emlékszintetizátor segítségével) nézi megigézve a Jaguár Templomát, a közép-amerikai Tikal-ban.

No Tags
The Dream Sequencer
16. század

A Tenger Sárkánya

A Marsi Telepes az Emlékszintetizátoron keresztül éli meg (“Dragon On The Sea”), ahogy I. Erzsébet, anglia királynője lelkesítő beszédet mondd katonáinak Tilbury-nél, Essex-ben, a támadó spanyolokkal vívandó csata előtt (1588 augusztus 19.-én). Az angol flotta ezután győzedelmeskedik a Spanyol armada fölött Sir Francis Drake vezénylete alatt.

No Tags
The Dream Sequencer

A 20. század

1900

Természetellenes Kiválasztódás

Az Örökkévalók tovább gyorsítják az emberiség fejlődését, új lendületet adva a tudomány több területének, mint például a gyógyítás (01011001 – “Unnatural Selection”).

No Tags
01011001
1969

Az Első Holdraszállás

Mr. Lucassen (Mr. L. más néven a Hippie az “Into The Electric Castle” albumon), 9 évesen mint a Marsi Telepes egyik pre-inkarnációja látja, ahogy az első ember a Holdra lép, és ezzel elkezdődik a sci-fi és az űr világa iránti rajongása. (The Dream Sequencer – “One Small Step”)

No Tags
The Dream Sequencer
1990

A Számítógépek Kora

Az “Örökkévalók” ismét beavatkoznak az emberiség fejlődésébe, felgyorsítva a számítógépes és egyéb tudományok fejlődését. (Computer Reign – The Final Experiment, Web Of Lies, Connect The Dots – 01011001)

No Tags
The Final Experiment, 01011001
1995

Merlin Jóslata

Merlin jóslata beteljesül, és az emberek hallhatják Ayreon dalait az emberiség végzetéről Arjen Anthony Lucassen “The Final Experiment” című albumán. Így az emberiség sorsa ezzel a hallgatóság vagyis a Te kezedbe kerül…

No Tags
The Final Experiment
1998

Az Elektromos Kastély Kísérlete

Az “Örökkévalók” miután már eonokkal azelőtt elvesztették emberi érzéseiket, kísérléteket végeznek, hogy megpróbálják megérteni és visszaszerezni elvesztett örökségüket. A megjelenő karakterek közül a “Futureman” nem más mint a Marsi Telepes a The Dream Sequencer albumról, míg a Hippie maga Arjen. Mivel a Marsi Telepes is Arjen reinkarnációja, azért a két “lelke” igazából megegyezik. (Computer Eyes – Actual Fantasy, Into The Electric Castle)

No Tags
Into The Electric Castle

A 21. század

2007

Mr. L. látomásai

Bár az “Örökkévalók” törlik Mr. L.  (vagyis Mr. Lucassen) emlékeit az Elektromos Kastély kísérlet után (ő volt a “Hippie”), a többi a kísérletben résztvevő memóriájával egyetemben, mégis látomások gyötrik a kísérletről, illetve előző életéből Ayreon emlékei is megelevenednek elméjében.

Mindez nyilvánvalóvá teszi, hogy igazából Arjen (aki 1960-ban született) Mr. L, aki 9 évesen, gyermekkorában látja a holdraszállást, majd Hippi-ként vett részt az Elektromos Kastély kísérletben, és kiderül, hogy Ayreon re-inkarnációja és egyben a Marsi Telepes, így az Új Utazó pre-inkarnációja is. 1995-ben beteljesíti Merlin jóslatát, azzal hogy megírja a The Final Experiment albumot, illetve az összes többi Ayreon albumot a 01011001-el bezárólag (amit azért tud megtenni, hiszen az összes dalba öntött eseményben részt vett valamilyen pre-inkarnációs vagy reinkarnációs formájában), ami után látszólag teljesen elveszti valóságérzékét így pszichiátriai kezelésre küldik az emberiség hanyatlását jósló látomásai miatt. (The Truth Is In Here – 01011001)

Ez jól jelzi, hogy a 01011001 albumot szánta Arjen az utolsónak, ez tekinthető az Univerzum lezárásának. És valóban a “The Source” leginkább egy előzménynek tekinthető a 01011001 -hez, a “The Theory of Everything” pedig teljesen különálló történettel rendelkezik.

Ha valaki elvesztette volna a fonalat… összefoglalom, hogyan is tudta megírni Arjen az albumokat.

Ayreon, halála után mint Arjen születt újjá (így tudta megírni Arjen a The Final Experiment albumot), akit az Örökkévalók mint Mr. L. más néven a Hippie néven vontak be az Elektromos Kastély kísérletbe, aminek az emlékét nem sikerült kitörölni, így született meg az Into The Electric Castle album.
Ezen felül Arjen egy későbbi életében az utolsó emberi lény, a Marsi Telepesként is létezett, aki az Álomszintetizátorral visszament az időben, így tudta megírni a The Dream Sequencer, illetve a Flight of the Migrator albumokat.
Mivel az Örökkévalók az Álomszintetizátort használták az Ember Képlete kísérletben, így születhetett meg a The Human Equation album, hiszen ezt is átélte Arjen.
A Marsi Telepes halála utána az Új Utazóvá válik, aki új életet lehel az Y bolygóba, így ennek történetét is elmesélheti Arjen a 01011001 albumon.
Az Actual Fantasy album, különböző felvillanó képek sorozatának tekinthető Arjen időkön átívelő emlékeiből, így illeszkedik a történetbe.

No Tags
01011001
2012

A Nagy Háború Elkezdődik

A 2084-es Nagy Háború valószínűsíthető kezdete, amely végül az emberiség pusztulását okozza.

No Tags
The Final Experiment
2082

A Marsi Telepes

Valahol a Mars kolóniában, megszületik a gyermek, akinek az lesz a sorsa, hogy az utolsó emberi lény legyen. (“Back on Planet Earth” – Actual Fantasy , “My House on Mars” – The Dream Sequencer)

No Tags
Actual Fantasy, The Dream Sequencer
2084. április 3.

Az Idő Telepátia Kísérlete

Ahogy a 2084-es Nagy Háború a végéhez közeleg, egy utolsó forradalmi technológiát felhasználó kísérlet keretében, az emberiség tudósai víziókat küldenek vissza a múltba, hogy figyelmeztessék az elmúlt korokat, így esélyt adva a jövő megváltoztatására. Sajnos a kísérlet kudarcot vall, és a háború elérve tetőfokát minden életet elpusztít a Földön. (“Prologue” – The Final Experiment, “River Of Time”, “E=mc2” – 01011001)

No Tags
The Final Experiment, The Dream Sequencer, 01011001
2084. november 15.

A Hatodik Kihalás

A 2084-es háború egy hatalmas nukleáris csapassál végződik, amely teljesen kiírtja a Földön élő emberiséget. (“Waracle” – The Final Experiment, “2084” – The Dream Sequencer, “The Sixth Extinction” – 01011001)

No Tags
The Final Experiment, The Dream Sequencer, 01011001
2085

Posztapokalipszis

Mivel a Földön már nem maradt élő ember, az Örökkévalók fajuk megmentése érdekében a Marsi Kolónián megmaradt emberiségre koncentrálnak, az ő segítségükkel próbálják erzéseiket, emberi mivoltukat visszaszerezni… (“2085”, “To The Planet Of Red” – 01011001)

No Tags
01011001
2092

Az Ember Képlete Program

A számos kísérlet egyikeként, amely arra irányul, hogy visszaszerezzék érzéseiket – mostmár csak a marsi embereket használva – az Örökkévalók az Álomszintetizátorban lejátsszák az Emberi Képlet programot. (The Human Equation)

No Tags
The Human Equation

A 22. század

2112

A Világutazó Program

Lassan kifogyva a készletekből az emberek a marson elpusztulnak, míg egyetlen élő ember marad, a Marsi Telepes, aki lejátssza az Álomszintetizátorban a Világutazó (The Universal Migrator) programot, így pre-inkarnálja magát egészen a világmindenség kezdetéig. (The Dream Sequencer, Flight of the Migrator)

No Tags
The Dream Sequencer

A Távoli Jövő

2112 után

Az Új Utazó

A Marsi Telepes halálával lelke lesz az Új Utazó, aki az Y bolygó felé veszi az irányt, azzal a céllal, hogy új életet adjon az Örökkévalók népének. Miután eléri a bolygót megszabadítja az Örökkévalókat technológiától való függésüktől, és visszaadja rég elvesztett érzéseiket, így az emberiség pusztulása nem volt hiábavaló, az utolsó ember végül visszaadja az Örökkévalóknak – akik az embereséget létrehozták – emberi mivoltukat. (“New Migrator” – Flight of the Migrator, “Spirit on the Wind”, “Complete the Circle” – 01101001, “The Memory Remains” – Timeline)

No Tags
Flight Of The Migrator, 01011001, Timeline (The Memory Remains)
...és ki tudja, hogyan végződik...